DE GROENE KOERS

DIRECT AANMELDEN

LANGS DE OEVERS VAN EEN NIEUWE TIJD

 Tijden veranderen, voor Nederland, het klimaat én voor jou! Het ene moment zit je op school en het andere moment weer thuis achter je scherm. Maar dat zijn niet de plekken waar je echt iets kunt doen aan het veranderende klimaat. Waar dat wel kan is op zeilschip de Vrijbuiter die een route door het nu en de toekomst van Nederland vaart.

Stap in het voorjaar van 2024 samen met leerlingen uit het hele land aan boord van zeilschip De Vrijbuiter en vaar langs de ‘oevers van een nieuwe tijd’ van Zierikzee naar Den Helder.

We vertellen je graag alles over De Groene Koers tijdens de (online) informatiebijeenkomst.

Wylde Leren ijszwemmen

DUURZAAM DOEN

Eindelijk kun je je handen uit de mouwen steken en een positieve impact maken op de wereld! Samen met onze unieke partner, het schip De Vrijbuiter gaan we duurzaam DOEN en kan jij bijdragen een nieuwe toekomst voor ons allemaal.

Met een groep van maximaal 16 middelbare scholieren leef je voor drie weken samen op het schip en vaar je langs de oevers van de Nederlandse binnenwateren.

Tijdens de reis vervoer je vracht CO2 neutraal (namelijk zeilend!) en ga jij aan het werk bij zelfvoorzienende landgoederen, plastic recycling bedrijven, zeewierfarms en andere duurzame initiatieven die op en langs het water oppoppen.

Ondertussen wordt er lesgegeven door ervaren docenten en is er tijd voor ontspanning samen met je medeavonturiers. Laat je samen met ons meevoeren door de wind in deze zoektocht langs de oevers van een nieuwe tijd. Voor jou en deze wereld!

DETAILS AVONTUUR

Doelgroep – 14+ (3/4 VMBO, 3/4/5 HAVO en 3/4/5/6VWO)
Voor jongeren die hun toekomst met een visie tegemoet willen gaan.
Waar – Langs de oevers van Nederlandse binnenwateren
Data herfst – april – mei 2024*
Kosten herfst€1500€2500**

* Prijs en data voor 2024 moeten nog worden vastgesteld
** Wij begrijpen dat het een groot bedrag is. Naast dat de organisatie nog bezig is om ondersteuning van fondsen te krijgen om de prijs omlaag te krijgen, bieden wij ook een traject aan waarbij we de leerlingen aanmoedigen en begeleiden om ook zelf een deel van het bedrag bij elkaar te verzamelen! Meld je hier aan voor een fondswerftraining.

Meer weten – over het programma, de begeleiders en hoe het in zijn werk gaat met school? Meld je dan aan voor een informatiebijeenkomst!

Als ouders zijn wij heel erg blij dat onze dochter dit najaar de kans heeft gehad om mee te varen op de Groene Koers. Zo’n unieke ervaring, waarbij jonge mensen letterlijk hun blik kunnen verruimen en een frisse wind door hun gedachten kunnen laten gaan, gun je ieder kind! Onze dochter heeft genoten van het zeilen en van de saamhorigheid in de groep. Ze heeft veel ontdekt over zichzelf en over wat ze graag wil doen in haar leven. Dat is buitengewoon waardevol en we zijn daar zeer dankbaar voor!
Anne-Marie Benschop

ZEILSCHIP DE VRIJBUITER

We werken samen met het groene Zeeuwse schip De Vrijbuiter met schipper Wybe Radstake. Centraal staat het zeilen en het ervaren van de natuur op het water.

De Vrijbuiter gaat voor kwaliteit en beleving in plaats van kwantiteit en snelheid. Daarom vervoert het schip ook al zijn vrachten zoveel mogelijk zeilend. De professionele bemanning staat ook altijd garant voor gezelligheid en de schipper kent fantastische plekjes om voor anker te gaan of droog te vallen.

Je zult aan boord echt deel uitmaken van de bemanning:

  • je slaapt niet in een bed maar in ‘een bunk’
  • je draagt geen jas maar een zeilpak
  • je spreekt niet van ‘links en rechts’ maar van ‘bak- of stuurboord’
  • en de poolster, die weet je feilloos te vinden om richting het noorden te varen.

Ook zullen we enkele vrachten inladen en de zeilen hijsen om vrachten van bijvoorbeeld een lokale boer naar een cultureel festival te brengen. Dat wordt spierballen kweken!

ROUTE EN ACTIVITEITEN

Ontdek op een avontuurlijke zeilreis over de Nederlandse binnenwateren wat je bijdrage kan zijn aan een nieuwe tijd! Nederland heeft altijd een sterke band met het water gehad en juist nu ontstaan overal langs en op het water nieuwe creatieve en duurzame ondernemingen.

Tijdens vorige edities maakten we bijvoorbeeld een ontdekkings-zeiltocht vanuit Zierikzee via onder andere Antwerpen, Rotterdam, Amsterdam en Hoorn naar Den Helder. 

Elk avontuur van De Groene Koers heeft zijn eigen route! Enkele voorbeelden van locaties en activiteiten:

  • Wildwier plukken in de Grevelingen
  • Vergeten appels en peren plukken bij een biologische boomgaard in Bruinisse
  • Graan vervoeren van Zierikzee naar Puttershoek
  • Plastic jutten langs de schelde in Antwerpen
  • Helpen op een zelfvoorzienend landgoed in Workum
  • Plastic “houten” voor historische schepen van afvalplastic op een scheepswerf in Hoorn

Je leest het al, het wordt geen luxe reisje om achterover te leunen. Je leeft in een groep, leert problemen creatief op te lossen en bestudeert de zeebodem en de sterren. Zeil mee en leer de route uit te zetten, rekening houdend met getijden en windrichting. Zet de juiste zeilen en kook mee.

NOG MEER.. 

Niet knikkebollen in een klaslokaal maar leren op de Groene Koers met de wind in je haren

BRON: PZC, 28-9-2021

ZIERIKZEE – Niet knikkebollen in een klaslokaal, maar weidse uitzichten en de wind door je haren. Volop lerend. Over klimaat, duurzaamheid, schepen en water. Twaalf leerlingen uit heel Nederland zijn aan boord gestapt van De Vrijbuiter in Zierikzee. In drie weken tijd trekken zij kris-kras door Nederland, met de organisatie ‘t Wylde Leren. Grotendeels varend op de wind. ,,Het is een interessante puzzel”, typeert schipper Wiebe Radstake het avontuur.

> Lees via deze link het hele artikel en filmpje.

Bekijk de aftermovie van de Groene Koers 2021 en hoor hoe de jongeren het hebben ervaren!

FILM DOOR: FINN VAN DEN IJSSEL

GA JE MEE OP AVONTUUR?

Lijkt De Groene Koers jou tof? Bekijk het 7-stappenplan om te zien wat de eerste stap is om mee te kunnen op avontuur.

7-STAPPENPLAN

VEELGESTELDE VRAGEN

Hoe kan ik me aanmelden?

Als je interesse hebt om mee te gaan, schrijf je dan onder voorbehoud in. Hiermee maak je jouw interesse kenbaar en kunnen wij je snel informeren over belangrijke zaken. Zodra je zeker weet dat je met een avontuur mee wilt, meld je je definitief aan. Voor je definitieve inschrijving heb je toestemming van je ouders en school nodig. Probeer je zo snel mogelijk definitief aan te melden, want dan pas is jouw deelname officieel!

Wat zijn de kosten en hoe krijg ik het bedrag bij elkaar?

Op de pagina avonturen vind je de kosten voor een avontuur. Mochten de kosten heel hoog voor jou zijn, dan is het verstandig om contact met ons op te nemen. Wij helpen je graag op weg met bijvoorbeeld ideeën of een fondswerftraining. Lees hierover ook deze blog.

Wat leer ik tijdens een avontuur van 't Wylde Leren?

Een avontuur van ’t Wylde Leren is één grote leerschool, waarbij jouw persoonlijke ontwikkeling centraal staat. Wij geloven dat avontuurlijk leren bijdraagt aan je persoonlijke, sociale en maatschappelijke ontwikkeling. Ook helpen we jou om studievaardigheden te verbeteren, zoals zelfstandig werken en plannen. Afhankelijk van het avontuur leer je ook allerlei buitensporten zoals zeilen, kajakken en ijsklimmen en vaardigheden zoals navigeren en koken op vuur.

Hoe ziet het onderwijsprogramma er tijdens het avontuur uit?

De leerprogramma’s van ’t Wylde Leren bieden een unieke combinatie van school, activiteit in de natuur en persoonlijke ontwikkeling. We streven ernaar om zes dagen per week in de ochtenden tijd te besteden aan zelfstudie. De middagen staan in het teken van buitensport en persoonlijke ontwikkeling.

Zijn de leerprogramma’s van 't Wylde Leren gevaarlijk?

Als deelnemer van een leerprogramma van het Wylde Leren naar Noorwegen ben je voor alle buitenactiviteiten verzekerd via de buitensportorganisatie waar wij lokaal mee samenwerken. Onze partners zijn gecertificeerde buitensportbedrijven die veiligheid hoog in het vaandel hebben staan. Het is belangrijk te beseffen dat buitensporten risico’s met zich meedragen. In het kader van je eigen veiligheid is daarom belangrijk dat je je als deelnemer aan onze regels en veiligheidsvoorschriften houdt. We besteden hier aan het begin van de reizen aandacht aan.
Als deelnemer van De Groene Koers ben je voor alle activiteiten aan boord verzekerd via het zeilschip waar we mee varen. Ook zij hebben al hun papieren op orde en besteden veel aandacht aan de veiligheid aan boord door regelmatige controles. Gedurende de reis wordt hier uiteraard ook aandacht aan besteed. Voor de activiteiten aan wal sluit de stichting een aanvullende verzekering af.

Hoe sportief moet ik zijn?

Je hebt geen buitensportervaring nodig. Wel verwachten we van je dat je een gemiddelde conditie hebt en geen probleem hebt om fysieke inspanningen te leveren. Twijfel je over je gezondheid of conditie? Neem dan contact met ons op, dan kunnen we samen bespreken of je mee kan.

Heb ik toestemming nodig van mijn ouders om mee te gaan?

Iedere jongere moet toestemming van zijn of haar ouders/verzorgers krijgen om mee te gaan met ’t Wylde Leren.

Hoe is toestemming van school en leerplicht geregeld?

Kijk hier voor meer informatie. 

Ik heb niet de leeftijd juiste leeftijd (14+ of 16+ t/m 18) maar wil wel graag mee, kan dat?

Stuur een mail naar mail en stel je vraag aan ons, dan nemen wij contact met je op.

Kan ik vrij krijgen van school voor een avontuur?

De meeste avonturen van ‘t Wylde Leren duren enkele schoolweken. Wanneer je mee wilt met deze reizen is het verstandig om vroegtijdig te overleggen met de school. Aangezien avonturen van ’t Wylde Leren een hoog educatief gehalte hebben, is onze ervaring dat scholen bereid zijn om hierover in gesprek te gaan. Wij helpen je hier graag bij als dat nodig is.

Ik ben een docent/schoolleider en wil graag verkennen of 't Wylde Leren iets voor mijn school kan betekenen.

Neem contact met ons op via mail of bel ons. Dan maken we een afspraak om de mogelijkheden met elkaar te bespreken.

Ik wil graag iets voor 't Wylde Leren betekenen.

Wij kunnen altijd hulp gebruiken! Neem contact met ons op via mail of bel ons. Beschrijf wie je bent en wat je graag voor ons wilt betekenen. Hoe specifieker je bent, hoe makkelijker het voor ons is om te kijken hoe je onze Stichting als ambassadeur of helper kunt ondersteunen. Bij voorbaat dank!

Hoe werkt de betaling en annulering?

Zodra jij je definitief aanmeldt ontvang je een automatische boekingsbevestiging. Daarin staat ook een link met een betalingsverzoek. Binnen twee weken dien je 30% van de reissom over te maken als aanbetaling. Hiermee bevestig je jouw deelname aan de leerreis. Een maand voor vertrek maak je het resterende bedrag over.

We gebruiken de volgende staffel bij een daadwerkelijke annulering: 15% in geval van annulering tot 6 maanden voor vertrek; 20% in geval van annulering tot 5 maanden voor vertrek; 30% in geval van annulering tot 4 maanden voor vertrek; 40% in geval van annulering tot 3 maanden voor vertrek; 50% in geval van annulering tot 2 maanden voor vertrek; 75% in geval van annulering tot 1 maand voor vertrek; 90% in geval van annulering tot 3 dagen voor vertrek; 100% in geval van annulering op de dag van vertrek.