Dag 12 – donderdag 6 oktober
Zoals gebruikelijk gaat mijn wekker om 7:00. Even rustig wakker worden, wassen en aankleden om daarna Jeroen te helpen met het klaarzetten van het ontbijt. We hebben voor de rest van het avontuur genoeg appels en peren meegekregen van de boomgaard vorige week. Deze worden steeds op allerlei heerlijke wijzen verwerkt in alle maaltijden. Tijdens het ontbijt zijn dat bijvoorbeeld gestoofde peertjes of pap met stukjes appel.

Vandaag zijn de trainees moeilijk vooruit te branden en ik ben aardig chagrijnig tegen de tijd dat iedereen zich een kwartier te laat op de kade heeft verzameld voor de dagelijkse bootcamp. Even wakker worden voordat we beginnen met de zelfstudie, daar wordt iedereen weer een stuk vrolijker van! Aangezien de timing van alle bruggen en sluizen die we moeten halen om Haarlem uit te komen nogal nauw komt, beginnen Lisa en Wiebe steeds zenuwachtiger te worden naarmate de bootcamp vordert. Gelukkig staat iedereen op tijd weer aan boord en passeren we alle obstakels zonder problemen. Via het Noordzeekanaal varen Wiebe en Lisa de boot richting Amsterdam, terwijl de trainees onder toeziend oog van Walther en mij hun schoolwerk maken. Het hijsen en strijken van de zeilen proberen we zoveel mogelijk in de pauzes van de zelfstudie te plannen, maar wanneer we op gijpkoers tussen allerlei beroepsvaart belanden en de wind lekker aantrekt, wordt iedereen hals over kop aan dek geroepen om de zeilen te strijken.

 

Rond lunchtijd belanden we zijn we op het Markermeer en zetten we koers richting Hoorn. De trainees hebben al een tijdje geen zeiltraining meer gehad aangezien we sinds het weekend bijna alleen maar op smalle kanalen hebben gevaren om van Zeeland naar het Markermeer te komen. Tijd om te zeilen dus! Lisa geeft een theorielesje op het dek over wind en koersen en ik sta een tijd aan het roer. Heerlijk genieten terwijl we over het water racen! Na het lesje mag iedereen zelf kiezen of ze aan dek blijven om te helpen met het zeilen of binnen hun eigen dingen gaan doen. Het is mooi weer en veel leerlingen kiezen er gelukkig voor om lekker aan dek te blijven.

Aan het einde van de middag krijgen we een mooi plekje toegewezen in Hoorn bij de jongens van de Bontekoe. Veel van ons zijn niet eerder in Hoorn geweest, waaronder ikzelf, en dus krijgt iedereen de tijd om even lekker door het stadje te wandelen. Ook Lisa, Walther en ik maken een wandeling en strijken even neer op een terrasje voor een drankje. Soms is het fijn om heel even niet alert te hoeven zijn en gesprekken te voeren zonder meeluisterende oortjes van de trainees 😉

Aan boord krijgen we weer een heerlijke maaltijd voorgezet door Jeroen. Walther doet een korte tussentijdse evaluatie met de leerlingen zodat iedereen weer even zijn/haar ei kwijt kan waar nodig. Ik zit ondertussen in de slaapkamer om een online informatiebijeenkomst te geven voor de stichting. Na dagenlang stoeien met mijn hotspot en internet op mijn laptop, gaat dat wonder boven wonder helemaal goed!

~ Marybeth (begeleider)