Van 20 januari t/m 2 maart 2024 zijn twaalf middelbare scholieren en twee begeleiders op avontuur in Noorwegen met Jouw Noorderlicht 2024. Tijdens het avontuur schrijft elke leerling een blog over een aantal dagen. Dit keer is avonturier Ties Hoogstraten uit Oegstgeest aan de beurt. Lees jij mee met alle avonturen?!”

Dag 38 – maandag 26 februari – Stralend weer in Seljord

Vandaag begonnen we de dag met zelfstudie. Na een paar uur hard werken kwam Birk met het idee om een hike te gaan maken. Hij gaf ons coördinaten en we moesten zelf uitzoeken hoe we hier moesten komen. Ook heeft hij uitgelegd waarom die coördinaten werken zoals ze werken aan de hand van een vaas. Met de vaas liet hij zien hoe je de lengte- en breedtegraad van een plek kan bepalen en waar de lengte- en breedtegraad nul zijn. Na deze korte uitleg gingen we er snel vandoor, want het was ontzettend mooi weer.

Tijdens de hike hebben we allerlei mooie dingen gezien, maar het meest indrukwekkende vond ik de elandsporen in de sneeuw en de bomen die door de elanden kaal gekrabd waren. Ook lag er overal uitscheiding van de elanden, dus we moesten goed opletten waar we onze voeten neerzetten.

Toen we op de uitgekozen plek aan waren gekomen had Birk het goede idee om nog iets verder te lopen (een hele berg beklimmen), zodat we een mooier uitzicht zouden hebben. Uiteraard hadden wij hier ook nog heel veel zin in. Na de klim kwamen we erachter dat Birk niet gelogen had; het uitzicht was prachtig! We gingen meteen aan de slag met een vuurtje bouwen om bananen met chocola erin op te leggen. Deze had Birk namelijk voor ons meegenomen. Na dit heerlijke tussendoortje was het weer tijd om terug naar de campus te gaan.

Dag 39 – dinsdag 27 februari – Reflectie Spel met Chocolade

Vandaag stond er een (bijna) volle dag zelfstudie op de planning, onderbroken door een reflectie op de expeditie met Asbjørn. Na het eten om 11.30 begonnen we met de reflectie. Asbjørn had allemaal chocolaatjes meegenomen die verdeeld moesten worden. Nadat we dit hadden gedaan kwam hij met een nieuwe regel: iedereen moest zijn chocolaatjes weggeven aan anderen, maar de weggever moest wel een rede geven waarom dat persoon het chocolaatje kreeg. Op deze manier werd de reflectie veel leuker en interactiever. Ook kreeg iedereen hierdoor ontzettend mooie complimenten. Na de reflectie was het weer tijd om te gaan eten en door te gaan met zelfstudie.

Dag 40 – woensdag 28 februari – Abseilen; Leuk of Gevaarlijk?

Birk en Anna hadden een erg leuke activiteit bedacht: abseilen! Hiervoor liepen we naar een heuvel die achter de school ligt. Na een tijdje lopen kwamen we aan bij een kleine rots. Hier leerden we de basics van het zekeren en hoe je het best naar beneden kan lopen. Na een snelle demonstratie van Birk gingen de eersten naar beneden. Dit ging gelukkig hartstikke goed en soepel.

Na de kleine rots liepen we een stukje terug om een grotere wand te trotseren. Dit was een stuk spannender, maar ook veel leuker! Lisette had een beetje last van hoogtevrees, maar heeft het toch gedaan! Super knap! Toen iedereen een keer naar beneden was gekomen was het weer tijd om naar de campus te gaan, maar dit was bijna nog gevaarlijker dan het abseilen zelf! Door de hevige dooi was het erg glad en er lagen overal losse dennenappels waardoor je erg weinig grip had bij het naar beneden lopen. Onder andere Tom en ik zijn hierdoor een paar meter naar beneden gegleden doordat we onze grip verloren :). Na een gevaarlijke tocht terug heeft iedereen het gelukkig overleefd.

Dag 41 – donderdag 29 februari – Skiën in Rauland 

Vandaag gingen we voor de laatste keer skiën en snowboarden in Rauland. Iedereen had er veel zin in, dus er werd snel ingepakt en de bus in gerend. Er werden extra veel snowboards meegenomen, aangezien er de vorige keer een paar problemen waren met bindingen. Er waren bijna drie snowboards per persoon!

Na de rit kwamen we aan bij het skigebied. We zagen een grote bus staan, dus we waren erg bang dat het enorm druk zou zijn, maar dit viel gelukkig mee. Asbjørn ging snel de skipassen halen zodat we konden beginnen met skiën en snowboarden.

Er werden twee groepen gevormd: de snowboarders en degenen die daarbij wilden zijn (Barbara, Lisette, Aron, Tom, Stan, Yarno en Ties), en de skiërs (Sem, Rens, Octave, Oliver en Wiktor). De meeste snowboarders waren onervaren, dus het zou anders erg lang wachten zijn voor de skiërs. Gelukkig waren er wel een paar skiërs met de snowboarders mee zodat ze vooruit getrokken konden worden.

Na een keer naar beneden op de blauwe piste had iedereen het gevoel voor snowboarden al snel terug, en iedereen op de ski’s ging meteen de off-piste trotseren.

Morgen onze laatste dag in Seljord en zaterdag vertrekken we alweer terug naar NL!