Van 20 januari t/m 2 maart 2024 zijn twaalf middelbare scholieren en twee begeleiders op avontuur in Noorwegen met Jouw Noorderlicht 2024. Tijdens het avontuur schrijft elke leerling een blog over een aantal dagen. Dit keer is avonturier Rens Schoonman uit Oisterwijk aan de beurt. Lees jij mee met alle avonturen?!”

Dag 34 – donderdag 22 februari – Een andere route

’s Ochtends na een voedzaam ontbijt van porridge riep Asbjørn iedereen bijeen voor een meeting. Donderdag nacht en ook vrijdag werd er namelijk erg harde wind en zware sneeuw voorspeld (tot wel een halve meter!). Daarom moesten we afbuigen van de oorspronkelijk geplande route, en beschutting zoeken aan de noordkant van de bergen. Waar de wind hopelijk minder sterk zou zijn. De mededeling was erg onverwacht, omdat de lucht de afgelopen dagen bijna altijd strak blauw was en het amper gesneeuwd had! Na het inpakken van alle tenten, tassen en pulks was het tijd om te vertrekken. Het eerste stuk van de tocht ging over een bevroren meer. Het was erg mistig die ochtend, wat zorgde een beetje spookachtig maar ook prachtig uitzicht. Toen tijdens een kleine pauze de zon een beetje doorkwam zagen we zelfs een witte regenboog! Daarna moesten we naar beneden skiën, of voor de meesten mensen met pulks: vooral proberen te voorkomen dat de pulk oncontroleerbaar naar beneden gleed, of onverwachts tegen je aan botste!

We besloten iets eerder (na 7,5 km in plaats van de geplande 9 km) te stoppen en onze kampplaats in te richten. Dit betekende voor het grootste deel van de groep een tent op zetten. Maar de jongens zonder tent (Sem, Stan, Octave & Oliver) moesten slapen onder een boom. Ook Barbara en Yarno besloten onder een boom te slapen. Het idee hiervan was dat de takken van de boom de sneeuw op zouden vangen en de “bewoners” van de boom niet nat zouden worden. Maar in plaats van sneeuw, regende het de eerste paar uur van de nacht! En werd het onder in de boom een natte en koude bende.

Dag 35 – vrijdag 23 februari – Een paar koude laatste loodjes

Dus besloten Sem, Stan, Barbara en Yarno rond 3 uur ‘s nachts onderdak te zoeken in een van de tenten. Zeker in de tent van Tom en Ties werd het met twee extra inwoners lekker knus! Alleen Octave en Oliver zette door en bleven de hele nacht onder hun boom liggen. Rond 5 uur ’s nachts veranderde de regen in sneeuw, en begon het vreselijk hard te sneeuwen. Om 7 uur waren alle tenten al bedekt met meer dan 10 cm sneeuw! Omdat ook de vuurplaats ingesneeuwd was, was het niet mogelijk om een pan porrige op te warmen. Waardoor we het moesten doen met koude boterhammen. Ook waren van een aantal mensen door de regen de kleren nat geworden, en zaten dus de rest van de dag met natte kleren.

De dikke laag sneeuw die ’s ochtends de bomen om de omgeving bedekte maakte het uitzicht wel een heel stuk mooier. Zeker nadat we een half uurtje onderweg waren het eventjes opklaarde en we zicht kregen van de idyllisch wit besneeuwde omgeving! Het eerste deel van de tocht ging over een zelfgemaakt pad tussen de bomen door. Daarna werd het pad iets vlakker, waardoor we gelijk een stuk sneller konden reizen. Rond 17:00 kwamen we dan eindelijk aan bij de parkeerplaats! Asbjørn had voor iedereen Cola en Sprite meegenomen om de voltooiing van de tocht te vieren!

’s Avonds moesten we nog onze spullen uitpakken, en hadden we een kleine pizza-party. Waarna het voor de meesten al tijd was om naar bed te gaan.

Dag 36 – zaterdag 24 februari – Een rustige rustdag 

’s Ochtends zijn we in verschillende groepjes naar het dorp gegaan, ’s middags hadden we Pirates of the Caribbean gekeken. En omdat de Noren nog vakantie hebben, moesten we zelf koken. In dit geval was het een heerlijke pasta carbonara.

Dag 37 – zondag 25 februari – Skiën in Rauland

Na de rustdag van gisteren was het gelijk weer tijd voor actie! Namelijk skiën in Rauland. Het was echt een prachtige dag; de zon scheen, de lucht was blauw en de temperatuur lag net onder het vriespunt. Een deel van de groep had ervoor gekozen om snowboards mee te nemen in plaats van de gebruikelijke ski’s. De groep splitste eenmaal aangekomen in Rauland op in kleinere groepjes, ik heb de hele dag met Octave en Oliver onder de liften door geskied. ’s Middags had Asbjørn zoals gebruikelijk weer worstjes mee genomen, om buiten op het vuur te grillen (echt een typisch Noorse lunch!). En na de lunch ging iedereen weer onvermoeibaar door. En toen om 16:30 de liften stopte met draaien, was de skidag weer voorbij en was het tijd om weer naar de campus te rijden.

Omdat de Noren pas maandag weer terug komen, moesten we ook vandaag weer zelf koken. Deze keer was het nasi geworden, met een extra challenge: namelijk dat we alleen de ingrediënten hadden die al in de keuken aanwezig waren. Uiteindelijk is de nasi met zelfgemaakte pindasaus en zoetzure komkommer plakjes super lekker geworden!