Van 20 januari t/m 2 maart 2024 zijn twaalf middelbare scholieren en twee begeleiders op avontuur in Noorwegen met Jouw Noorderlicht 2024. Tijdens het avontuur schrijft elke leerling een blog over een aantal dagen. Dit keer is avonturier Barbara Klee van het Barlaeus Gymnasium uit Amsterdam aan de beurt. Lees jij mee met alle avonturen?!”

Dag 28 – vrijdag 16 februari – Eerste Voorbereidingen Expeditie en Hout Bewerken

Vandaag begonnen we zoals bijna elke dag met zelfstudie. Na de zelfstudie kregen we van Asbjørn en zijn stagiair Birk de eerste informatie over de komende expeditie van vijf dagen. We leerden de kaarten goed te lezen en planden aan de hand daarvan de route die we zouden nemen. Ook keken we naar hoe stijl sommige gebieden waren. Als demonstratie daarvan had Birk in de gymzaal banken tegen het klimrek gezet om te laten zien hoe stijl bijvoorbeeld 30 graden is.
’s Middags ging een deel van de groep houtbewerken. We gingen naar het huisje van de Vikingen, waar we een houten mes leerden maken uit een boomstronk.

Dag 29 – zaterdag 17 februari – Skiën bij Raukleiv en Eten bij Asbjørn Thuis 

Vandaag na de zelfstudie gingen we naar Raukleiv. Daar konden we skiën, snowboarden of nog een laatste keer voor de expeditie je langlaufski’s testen. Het was vandaag prachtig weer, dus je kon vanaf boven op de berg kilometers ver kijken. Ook waren er weer lekkere worstjes als lunch.
Na het skiën waren we door Asbjørn en zijn gezin uitgenodigd om bij hun te komen eten. Daar kregen we een heerlijke lasagne met salade. Het was ietwat krap in het huis omdat we in totaal met zijn twintigen waren, maar uiteindelijk had toch iedereen een plek.

Dag 30 – zondag 18 februari – Inpakken voor de Expeditie en Zelf Koken

Alle Noren waren voor de vakantie naar huis vertrokken, dus we moesten vandaag zelf voor eten zorgen. Als lunch hebben we pannenkoeken gebakken, wat grotendeels erg goed ging. Daarna hebben we van Asbjørn alles wat we moesten weten over de expeditie gehoord, inclusief een uitgebreide paklijst. We moesten alles voor acht uur inpakken, zodat eventuele problemen verholpen konden worden. Dit zorgde bij sommigen voor wat stress, maar uiteindelijk is het bij iedereen gelukt. Als avondeten hebben we wraps gemaakt. Ze waren erg lekker. Morgenochtend vertrekken we op expeditie, ik ben benieuwd!