Van 21 januari t/m 4 maart 2023 zijn negen middelbare scholieren en twee begeleiders op avontuur met Jouw Noorderlicht 2023. Tijdens het avontuur schrijft elke leerling/begeleider een blog over een aantal dagen. Dit keer is Thijmen Cardous weer aan de beurt. Lees jij mee met alle avonturen?!

 

Voorbereiden voor de expeditie, brandalarm en zelf koken

Dag 29 – Zaterdag 18 februari

Vandaag begon de dag met uitslapen, eigenlijk was het maar tot 9.30 maar dat voelt hier echt als uitslapen. We hadden geen zelfstudie en hadden de hele dag om ons voor te bereiden op de expeditie. De Noren waren er ook niet meer, want voor hen startte de vakantie. Omdat de Noren er niet waren konden we zelf gaan koken dit was erg leuk. Voor de lunch hadden we gebakken ei. En voor het eerste diner hadden we pannenkoeken gebakken.

We waren ook nog naar de supermarkt gegaan om spullen in te kopen voor het avondeten en voor de trip. We kwamen terug met onder andere 12 chocoladerepen en 7 snickers. Op de terugweg van de winkel zijn we nog even gestopt bij een speeltuin waar op het hele voetbalveld een laag ijs lag en hebben we het klimrek daar beklommen.

Toen we lekker het zelfgemaakte eten aan het eten waren ging ineens het brandalarm af. We dachten dat dit door ons kwam omdat de hele keuken blauw stond, maar het bleek niet door ons te zijn maar door een van de huisjes op de campus waar mensen in wonen. In de verte konden we de brandweer al aan zien komen maar die kon gelukkig weer omdraaien omdat er alleen rook was maar geen vuur. In de avond hebben we nog een film gekeken in de filmzaal.

koken wylde leren  koken wylde leren noorwegen

De expeditie is begonnen! Steile beklimming en sneeuwmuur maken.

Dag 30 – Zondag 19 februari

Vandaag begon de grote expeditie. We begonnen ‘s ochtends met ontbijten en daarna lunch en ontbijt maken voor vijf dagen. Uiteindelijk was de beste manier gewoon twee broden mee nemen en los beleg. Daarna gingen we de pulk inpakken, dat is eigenlijk de slee waar we onze tassen op zetten zodat we niet alles op onze rug hoeven te doen. We hebben ook nog het eten voor meerdere dagen voorbereid. Toen alles was ingepakt was het zover we gingen vijf dagen op expeditie.

Wanneer we eenmaal omhoog waren gereden pakte we de busjes uit en begonnen we met lopen. Al erg snel stuiten we op een hele steile klim waar we onze ski’s uit moesten doen omdat het te steil was. Hier omhoog komen was erg zwaar, maar aan de top had iedereen wel een voldaan gevoel. Na de steile klim moesten we nog maar één kilometer redelijk vlak tot ons kamp.

We begonnen met het platstampen van de slaapplekken met onze ski’s zodat de sneeuw steviger is en er niet allemaal gaten ontstaan als je de tent in gaat. Daarna begonnen we met het maken van een sneeuwmuur om ons te beschermen tegen de wind die was voorspeld. Gelukkig bleek die mee te vallen, maar nog steeds gingen de tenten best tekeer. Ook moest er nog een wc worden gemaakt wat eigenlijk gewoon een gat in de sneeuw is met wat beschutting. Er moest ook een zitplek worden gemaakt waar we konden koken en eten. Dit deden we gewoon door naar beneden te graven zodat we ook minder wind hadden.

Wanneer alles eenmaal stond gingen we koken. Iets warms, dat was erg lekker en smaakte iedereen erg goed. Toen we gingen slapen kwamen we er achter dat onze tenten toch nog wel erg schuin stond hierdoor gleden we de hele tijd naar beneden in onze tent. Omdat we de sneeuwmuur niet super groot wilde maken stonden we allemaal erg dicht bij elkaar hierdoor konden we iedereen in de andere tenten goed horen dit was erg grappig.

expeditie wylde leren expeditie wylde leren 
Groeten Thijmen Cardous