Trainee Mart schrijft een uitgebreide blog tijdens het avontuur Jouw Noorderlicht. Volg hem tijdens de 6 weken die hij in Noorwegen.

Woensdag 02 februari 2022
Vandaag moest ik extra vroeg opstaan. Samen met één andere trainee moest ik het ontbijt klaarmaken. Bestek, eten en drinken op tafel en klaar waren we. Precies op tijd om 7:45! We gingen eten en deden onze zelfstudie. Ik was begonnen met natuurkunde modeleren wat ik erg lastig vond zonder uitleg. Ik besefte me toen wel echt dat ik sommige lessen mis. Van te voren had ik het gevoel dat het super makkelijk zou worden, dit is niet helemaal zo. Ik ben er ook veel tijd aan kwijt geraakt.

We gingen naar het Norsk Skieventyr. Dit was een museum over skiën met in het bijzonder skiën in Noorwegen. Hier kregen we een tour van Asbjørn welke heel interessant was. Zo leerden we over de geschiedenis van skiën. Skiën is begonnen in Noorwegen als een vervoersmiddel om van A naar B te komen. Sondre Norheim, een houtbewerker hield van skiën en deed dit in zijn vrije tijd. Hij maakte de carv in de moderne ski’s, verzon een hielstrop en zette zijn schoenen buiten zodat ze koud en hard werden. Hij was degene die skiën voor de lol groter heeft gemaakt. Aan het einde was er nog een muziekje te horen, Bounce van Manafest.

Na het museum was het ongeveer half 4. We gingen schaatsen op een groot meer met een grote laag sneeuw, wel bijna 10cm. Toch was het heel leuk en gezellig! Na een tijdje was iedereen er wel klaar mee maar wie weet, misschien doen we het binnenkort nog een keer.

Op weg terug kwamen we nog langs een winkelcentrum in Seljord waar we gingen winkelen. Super leuk natuurlijk, maar ook heel duur! Het viel ook op dat er heel weinig koekjes waren, maar 1 meter. Ik heb een zak chips, chocolate chip cookies en 2 repen chocolade gekocht. Op alles stond natuurlijk “first prix” want dit is het goedkoopst :) Toen ik bij de kassa aankwam bleken mijn kronen te oud te zijn. Uit 1980! Toch maar even pinnen dus. En natuurlijk “Tusen tag!” zeggen, dankjewel in het Noors. 

In de avond kregen we een heel leuk spel te horen. Gotcha! Het doel, als laatste overblijven. Hoe? Elkaar vermoorden. Dit doe je door alleen met iemand te zijn en Gotcha te zeggen. Het begint met een kaartje trekken, ik had Manon getrokken. Daarna hebben we nog van 10 tot 1 uur boven gehangen met muziek. Dit was erg gezellig. Toen mensen moe werden gingen we slapen en werd het dus stil.

Donderdag 03 februari 2022
Na het ontbijt moest ik samen met één andere trainee afruimen. Bij het zelfstandig werken heb ik wiskunde gemaakt en gelezen. Daarna kregen we een paar uur uitleg over onze expedities van Asbjørn. We moesten slaapzakken passen want hier komt het, zaterdag gaan we onder de sterren slapen. Ja echt onder de sterren, dus zonder tent. Natuurlijk vind ik het super gaaf en ook echt heel veel zin in, maar ook spannend. Het voelt niet goed om met -5 zonder tent buiten te slapen.

In de vrije tijd die daarop volgde ging ik met een groepje naar buiten om te sleeën. We kwamen erachter dat er een tweede heuveltje is die veel beter werkt. Na een paar keer sleeën kwamen de andere jongens. We hadden afgesproken om sneeuwballen te gooien als ze dichtbij waren. Het was alleen niet eerlijk, 4 tegen 7. Daarom liep ik over naar de andere
jongens. Natuurlijk vonden de meisjes dit niet kunnen en gingen volledig op mij. Het spel Gotcha ging ondertussen in, waardoor ik de hele tijd met minstens 2 anderen moest zijn. Want natuurlijk wou ik winnen.

Toen we terugkwamen kregen we allemaal een getal, ik 6, andere 7, 10, 16 etc met als hoogste 22. Wij mochten niet weten wat het getal betekende totdat iedereen er was. Dit bleek het aantal minuten te zijn dat we te laat waren en wat we dus moesten opdrukken. We waren de tijd een beetje vergeten.

Daarna deden we een paar spelletjes waarbij we op een rij moesten staan op een bepaalde volgorde zoals bedtijd, appjes naar thuis en stresslevel. Na de spelletjes liep iedereen behalve Manon weg naar buiten of zijn/haar kamer. Manon las rustig een boek en ik dacht, dit is mijn kans! Ik liep naar haar toe en zei “Gotcha”! Dat was mijn eerste kaartje. Zij had Gijs, een makkelijk doelwit. Tegen de avond liep ik alleen maar mijn kamer. Ik liep naar boven en daar stond Isa, ze had mijn kaartje en zei “Gotcha”. Ik dacht dat ik dood was, maar ze schreeuwde het best hard. Ik zei dus dat Gijs, die in de kamer zat, het hoorde. Dit klopte. Nu wist ik dus dat Isa mij had. Toen ze wegliep was ik alleen met Gijs en vermoorde ik hem. Hij had Meike.

Aan het eind van de avond toen we in bed lagen riep Roel vanuit de andere kamer of wij een blikje cola wouden. Natuurlijk zeg ik geen nee tegen een gratis blikje cola. Hij gaf het door een gat in de muur en ik pakte het aan. Echt een topper die Roel.