Van 18 mei t/m 17 juni 2023 zijn negen middelbare scholieren en drie begeleiders op avontuur in Noorwegen met Fluitend door de Fjorden 2023. Tijdens het avontuur schrijft elke leerling/begeleider een blog over een aantal dagen. Dit keer is avonturier en begeleider Walther Lenting uit Texel aan de beurt. Lees jij mee met alle avonturen?!”

Dag 17 – Zaterdag 3 juni

Dit weekend was de campus niet meer alleen van ons. Er was een houtsnijfestival georganiseerd door de school. Meer dan honderd houtsnijders uit heel Scandinavië waren eropaf gekomen en logeerden op het terrein. Sommige in de verblijven, anderen in tentjes op de grasvelden en een enkeling in een camper. Ineens waren we omgetoverd tot een driedaags festivalterrein.

Houtsnijden heet op zijn Noors ‘Sløyd’ en festival ‘fest’, samen maakt dat ‘Sløydfest’. Voor ons was het een leuke manier om kennis te maken met een bont gezelschap dat houdt van deze traditionele activiteit. Op zaterdagmiddag was er een markt met stalletjes waar dit bonte gezelschap hun zelfgemaakte houten producten verkocht en waar diverse leerlingen een spontane mini workshop wol handspinnen kregen. We aten samen met ze, hebben een theatervoorstelling gezien en kregen op zondag zelf een workshop houtsnijden.

Daar hebben we allemaal een houten botermes gesneden. De mesjes die we voor het snijden gebruiken zijn kort voor een goede controle bij het snijden en ze zijn vlijmscherp. Ondanks de instructie heeft een enkeling dat letterlijk aan den lijve ondervonden. Gelukkig zijn er pleisters uitgevonden..

Al met al zijn we hier zo’n vier uur mee bezig geweest en werden we steeds betere houtsnijders. Het resultaat was een leuke en bonte verzameling houten messen. Breed, smal, in de vorm van een vis of gewoon een uh,.. fantasiemes (hé, geen commentaar he 😉).

Tussen de activiteiten door konden we heerlijk wandelen want het was zonnig en warm. Meerdere tochtjes zijn gemaakt naar de inmiddels zeer gewaardeerde supermarkt om de geslonken privé stashes weer aan te vullen, maar ook wandelingen over een van de vele natuurpaadjes die vanuit de campus de heuvels in lopen.

Dag 18 – Zondag 4 juni

Voor zondagavond hadden Marenne en Alena een heus (en geweldig uitgewerkt) wie is de Wylde Mol spel gemaakt. Dit spel gaat een week duren. Het is nu zondagavond laat, de mol is aangewezen en we hebben net de eerste aflevering gehad. Iedereen verdenkt iedereen, dat wordt nog wat de komende week…

Marenne is sowieso heel goed in het bedenken van spellen. Afgelopen week hebben we een week lang moordenaartje gespeeld dat ze ook had voorbereid. Je krijgt een briefje met daarop de naam van de wie je moet vermoorden, maar ook waar en met welk voorwerp. Als diegene op die plek dat voorwerp aanneemt ben je vermoord. Sacha moet serieus een carrièreswitch overwegen, ze heeft zo’n beetje in haar eentje de halve groep vermoord. Zelf was ik aangenaam getroffen door Noortje die spontaan aanbood me in de keuken te helpen met opruimen. Tot ze me een sleutel in handen gaf en mijn leven over was. Zo ben je levend, en zo niet meer.

Door het festival was het weekend ook qua planning een beetje anders. De vrije dag was verdeeld over twee dagen en er was een extra blok zelfstudie ingepland. Volgende week hebben we namelijk weinig tijd voor zelfstudie. Dan gaan we de campus een hele week verlaten voor superkoele nieuwe avonturen, ver weg van Seljord. Maar daarover meer in de volgende blog..