Waarom met 3D-bril voor €15,- naar Marvel-films als de heldendaden en moed op straat liggen? Als je zelf de hoofdrol kan spelen in een groots en meeslepend avontuur: je eigen leven?

Laten we eerlijk zijn, de Marvel-serie is uitgespeeld. Natuurlijk, ook ik heb de genoten van de  Spiderman-serie en gelachen om de satire van Deadpool. Maar nu maakt men het te bont. Zo zag ik laatst een reclame voorbij komen over een ‘Mierenman en een Wesp’…. Precies. Klaar ermee!

Dus laten we de fantasie superhelden even laten voor wat ze zijn. Geen mannen in latex pakjes; we richten ons op de lokale helden in spijkerbroek.

Neem Finn van den IJssel, uit Lelystad. Een middelbare scholier van 16 jaar met blonde krulletjes. Hij groeit op in een gemiddeld Nederlands gezin, maar droomt bóvengemiddeld. Hij wil tijdens school op avontuur in het winterse Noorwegen. Hij wil met een hondenslede over een hoogvlakte razen. Hij wil met een groep tieners bivakkeren onder de sterrenhemel bij een vuur. Hij wil met de Noren zingen voordat ze gezamenlijk het buffet aanvallen. En dat alles vastleggen met zijn videocamera. Spoiler: het lukt hem! Voor wie niet kan wachten, zie hieronder het resultaat.

Toch stond Finn voor een flinke uitdaging. Het was allerminst zeker of hij wel mee kon. Hij vroeg zijn ouders: “Hoe moet ik dat dan betalen? Hoe kan ik in #!$#naam €2000,- bij elkaar harken? Binnen twee maanden!” Hij werkte zich al het schompes bij de supermarkt, maar daarmee alleen zou hij het niet redden.

Op een dag ontvang ik een appje van hem:

Zo gaat Finn de hele buurt af. Hij krijgt vaak de deur in zijn gezicht. “Geen interesse” of “Ja, ik zou ook wel naar Noorwegen willen!”. Bam! Toch gaat hij door. Hij maakt een website en verbetert zijn verhaaltje aan de deur (door een pitchtraining van de IJsbrekers). Nu reageren zijn buurtgenoten positiever en blijken ze inderdaad nog geen kalenders voor 2018 gekocht te hebben!

Twee weken vóór vertrek naar Noorwegen appt hij me weer: “Ik heb mijn laatste kalender zojuist verkocht Guido! Ik kan mee!”

…..

Terug uit Noorwegen is Finn de mensen die hem hebben geholpen onwijs dankbaar. Hij gaat weer alle deuren langs. Dit keer gooit hij een kaartje in de bus met zijn mooiste foto uit Noorwegen:

Een paar maanden later spreek ik hem weer. Hij zegt: “Ik heb weinig tijd. Ik heb het sinds het Noorse avontuur heel druk voor mijn eigen bedrijf. Ik maak promotiefilmpjes en doe fotoshoots voor bedrijven. Ik wil nog vóór de zomer genoeg verdienen om een nieuwe camera te kopen”. Laatst kreeg ik zijn eerste kiekjes vanuit de polder doorgestuurd.  

Finn toont moed en doorzettingsvermogen. Finn zet zijn creativiteit, passie en persoonlijke kwaliteiten in. Zo heeft hij invloed op zijn leven. Finn schrijft in zijn tienerjaren al zijn eerste heldenverhalen.

Begrijp me niet verkeerd, niet iedereen hoeft een superheld te zijn. Toch schrijven we wel allemaal, onbewust, onze eigen verhalen. Ik geloof dat je zelf invloed op hebt op dat verhaal. Te vaak wachten we op het juiste moment of de juiste omstandigheden om écht in actie te komen om onze dromen na te jagen. Of zitten we naar mannen of vrouwen in latex heldenpakjes te kijken….

Welk verhaal ben jij aan het schrijven?

Bij Stichting ‘t Wylde Leren geloven we dat jij zélf de leiding hebt over je leven. Jij bepaalt de koers. Dat leren wij jongeren al op jonge leeftijd door ze op educatieve avonturen over de hele wereld mee te nemen. Deel van het avontuur is het zélf financieren van de reis, waar we de jongeren ook in trainen. De wereld is het nieuwe klaslokaal!