Tijdens het avontuur Fluitend door de Fjorden schrijft elke leerling/begeleider een blog over een aantal dagen. Lees jij mee met alle avonturen?!

Dag 4 – zondag 22 mei 2022
Om half zeven vertrekt de helft van de groep om half zeven om in het meer te gaan zwemmen. Ik begrijp niet waar ze de energie vandaan halen. Ze komen daardoor wel bijna allemaal te laat voor het ontbijt, dus moeten ze ieder tien pus ups doen. Bij de eerste keer te laat doe je er tien, bij de tweede twintig, bij de derde dertig, enzovoorts. Als het je een keertje lukt om op tijd te komen gaat het weer terug naar tien. Na de zelfstudie eten we lunch, een traditionele Noorse maaltijd met vlees, saus, erwtenmoes(?), bessensaus en aardappel. Het was best lekker, als je alles samen at met de saus.

Na de lunch brengt Asbjorn ons naar een rotsmuur op ongeveer een kwartiertje lopen. Daar laat hij ons zien hoe we de knopen die we de dag ervoor hadden geleerd kunnen gebruiken om ervoor te zorgen dat je partner (en jezelf) niet doodgaat. Heel handig dus, en het klimmen was ook heel leuk! Voor mij is het de eerste keer om zo iets te doen, dus wel een beetje eng, maar na de eerste keer was het alleen maar leuk.

Bij terugkomst op de school gaan we bijna meteen avondeten, waarna we een evaluatie doen van hoe het zover is gegaan en wat van bijvoorbeeld de zelfstudie vinden. We waren precies op tijd klaar om onze begeleidster Alba op te halen, die een paar dagen te laat was. Ze hoeft alleen niet 90 push ups te doen, wat ik best hypocriet vind.

Daarna hebben een paar sportievere zielen een parcours klaargezet in de gymzaal. Daar heeft iedereen plezier gehad. Daarna heeft iedereen nog een beetje rondgehangen en gekletst, maar we zijn al snel gaan slapen, omdat we dat de andere dagen pas laat hebben gedaan. En het ontbijt zou voortaan een kwartier eerder beginnen, om 7:45, zodat iedereen later op de dag meer vrije tijd kon hebben. Zoals je ziet zijn van de evaluatie alleen maar goede dingen gekomen.

~ Guusje

Dag 5 – maandag 23 mei 2022
We zijn vandaag allemaal een kwartier eerder opgestaan zodat we om 07.45 aan heet ontbijt konden zitten. Het eten is hier overigens best wel lekker. Na het ontbijt hadden we weer vier leuke uren aan zelfstudie.

In de middag hebben we, met nu ook Alba erbij, een berg beklommen. Dat was zo makkelijk nog niet want we moesten over gladde rotsen, smalle paadjes, langs bomen met vies hars en poep van de dieren die daar leven en ons in theorie ieder moment aan zouden kunnen vallen, maar het uitzicht was het allemaal waard. We konden uitkijken over een groot meer, veel bos en een dorpje, je weet wel, van die dingen die een uitzicht echt mooi maken. Boven op de berg heeft Vincent nog met z’n drone gevlogen die verrassend genoeg niet uit de lucht is gevallen en hebben we een aantal groepsfoto’s gemaakt.

Toen was het tijd voor de terugweg. Voor sommige ging dat makkelijker dan op de heenweg, maar eigenlijk was de terugweg moeilijker. Je wilde niet vallen en de hele groep meenemen de berg af, maar het is allemaal goed gekomen en we zijn heelhuids op de campus aangekomen.

In de avond moesten we tegen iedereens zin een kruiwagenrace lopen (wat achteraf wel meeviel). We deden nog wat spellen van Alba, we moesten dingen uitbeelden (mijn team won uiteraard) en nog een raar spel van Vincent. Ik weet niet wat het is, maar als Vincent zegt dat hij weer een raar spel heeft, heeft hij altijd gelijk. We zijn ook begonnen met het spel Gotcha. Hierbij krijgt iedereen een briefje met de naam van een ander iemand erop. Als je dan alleen bent met degene op jouw briefje kan je ‘gotcha’ zeggen en dan krijg je alle briefjes die hij/ zij al had verzameld.

Later die avond (rond 22.00) zijn we bij Asbjrn ingestapt en op zoek gegaan naar wildleven in de omgeving. Dat is blijkbaar een normaal ding om te doen hier. Asbjorn heeft verschillende dieren gezien, wij zagen verschillende bewegende vlekjes ergens in de verte, maar dat zal wel aan zijn Noorse bloed liggen. Toen we terugkwamen was iedereen moe en zijn we dus redelijk snel gaan slapen.

~Evi