Trainee Mart schrijft een uitgebreide blog tijdens het avontuur Jouw Noorderlicht. Volg hem tijdens de 6 weken die hij in Noorwegen.

Maandag 31 januari
Goeiemorgen! Om 7:45 alweer aan het ontbijt, dat is even wennen. Weer vroeg opstaan en dan lekker ontbijten. We hadden afgesproken wie het ontbijt, lunch en diner zou verzorgen en opruimen. Tijdens het ontbijt was buiten een hele mooie zonsopgang te zien. Van 8:30 tot 12:30 moesten we aan school. Even lekker knallen en de rest van de dag lol hebben. In de pauzes tussendoor even een frisse neus halen. Ik had een rondje gelopen waarbij ik ook was uitgegleden. Gelukkig val je heel zachtjes in de sneeuw.

Asbjørn, de Noorse docent van de Folkehøgskule Seljord die ons tijdens de expedities gaat begeleiden, kwam in de middag langs. Hij hielp ons met de goede maat schoenen en langlaufskies te kiezen waarna we deze mochten proberen. Het was heel lastig en iedereen was dus ook meerdere keren gevallen. Dat was heel leuk en grappig om te zien. Zelf had ik verwacht dat ik het heel slecht zou kunnen sinds ik niet kan skiën of snowboarden. Dit bleek echter niet uit te maken. De mensen die konden skiën vonden het namelijk lastig om niet voorover te leunen en de loopbeweging te maken in plaats van de skibeweging. Zo was ik uiteindelijk veel beter dan ik had gedacht en kreeg ik de complimenten van Asbjørn. “Jouw techniek en evenwicht is heel goed” zei hij.

Als avondeten hadden we aardappels met kaas uit de oven met een tomatensaus erbij. Dit was niet mijn favoriete gerecht maar was verder goed te eten. We hebben ook nog wat afspraken gemaakt voor het vervolg en de planning van de volgende dagen te horen gekregen. Dinsdag schaatsen, woensdag naar een skimuseum en langs een winkel, donderdag uitleg expedities, vrijdag ijsklimmen en zaterdag skiën.

Dinsdag 1 februari
Gefeliciteerd! Dat is waar de dag mee begon. Nee, niet een van ons, maar Harry Styles…

Het schaatsen wat op de planning stond ging helaas niet door. Er viel te veel sneeuw waardoor het ijs vol lag met sneeuw. De sneeuw zelf was wel erg leuk, zo ben ik nog gaan sleeën van een heuvel in de pauzes van de zelfstudie en gaf het leuke vibes.

In de middag gingen we langlaufen. Het was -4 graden met als gevoelstemperatuur ongeveer -7. Toch had ik mezelf veel te warm aangekleed met thermo, een trui, ski jas, etc. Tip voor volgende keer: doe niet te veel aan of neem een tas mee waar je dingen in kunt stoppen. Het langlaufen ging al een stuk beter dan gisteren. Zo kon ik al iets beter remmen, ging ik sneller en kon ik makkelijker heuveltjes op. Ik heb zelfs nog meegedaan met het extra rondje. Het was ook super gezellig om met mensen te praten en lachen. Aan het einde gingen ik en de Anna’s samen de laatste heuvel af en vielen
we alle 3 in dezelfde bocht. Gelukkig lag er een hoop sneeuw, hierdoor deed het geen pijn. Asbjørn kwam heel soepeltjes aan geskied en zei dat we heel goed waren in vallen en dat het super goed ging. Aan positiviteit heeft hij geen einde.

We aten viskoekjes met aardappelen en groenten. Dit was ook best wel lekker wat natuurlijk altijd fijn is. Er was ook nog een vegetarisch alternatief voor degene die dat wilden. Wraps met groente, aardappelen en kaas. Daarna moesten we nog een aantal dingen regelen. Zo moesten we een eet- en schoonmaakschema maken. We waren ook van plan om nog spelletjes te spelen met AirConsole, een app waarmee je online spelletjes kunt spelen zodat degene in quarantaine ook mee kon doen. Dit is er helaas niet meer van gekomen