Van 21 januari t/m 4 maart 2023 zijn negen middelbare scholieren en twee begeleiders op avontuur met Jouw Noorderlicht 2023. Tijdens het avontuur schrijft elke leerling/begeleider een blog over een aantal dagen. Dit keer is begeleider Vincent Renken aan de beurt. Lees jij mee met alle avonturen?!

 

Van Rauland naar de huisartsenpost

Dag 21 – Vrijdag 10 Februari 

Vandaag stond het skigebied Rauland op het programma. Vet!! Dat we aan het einde van de dag voor de huisartsenpost zouden staan gaf de dag toch wel een bijzondere wending… 

Om 7.30u begon de dag. Het standaard ritme: 7.30u opstaan (aan die vroegte kan ik niet wennen helaas…), 7.45u ontbijt, 8.15u spullen pakken, 8.30u klaar. Nou ja, klaar… meestal is er wel iemand iets vergeten en vertrekken/beginnen we om 8.45u. Zo ook vandaag. Thom moest snel heen en weer voor z’n zonnebril. We gingen namelijk skien in Rauland. Een wat groter skigebied in Noorwegen, 1,5u rijden vanaf Seljord. Toen de bus net 10 minuten onderweg was, werd het behoorlijk stil achterin. Ik was blijkbaar niet de enige die 7:30u wat vroeg vond (zie foto). Wat een schatjes ☺

slapende studenten onderweg naar rauland

Rond 10:30u kwamen we aan in het prachtige skigebied Rauland. 10 skiliften en 26 pisten (redelijk ski-gebied vond ik, maar ik ben geen frequent ski-er). We spraken af om 12.30u te gaan lunchen. In ieder skigebied staat namelijk een kleine BBQ (hout genoeg hier) waar door we toch wat warms hebben als lunch. Iedereen ging z’n eigen weg tijdens het skien en Thijmen en Femke kregen 2 stagedocenten mee om hun skien te verbeteren. We zouden tot 16u skien maar om 14u kreeg ik een telefoontje van Asbjorn. Viggo was gevallen. Ik dacht nog: laat het alsjeblieft meevallen, laat het alsjeblieft mee vallen… maar, Asbjorn zei ‘he broke his collarbone’ (sleutelbeen). O nee…

van rauland naar de huisartsenpost van rauland naar de huisartsenpos buitent

Evelien en ik zijn snel naar Viggo toegegaan en we besloten dat het beter was om direct naar huis te gaan en dus de groep te verzamelen. Rond 14:30u zaten we weer in de bus terug, maar nu met een sippe Viggo. De hele groep vond het enorm vervelend voor hem. Gelukkig hadden ze daar pijnstillers.

We waren dus wat eerder dan gepland thuis. Gezien de situatie hebben we iedereen wat vrije tijd gegeven. ’s Avonds waren we daardoor al vroeg klaar met douchen en opruimen, en was er tijd voor een van mijn favoriete spellen: Secret Hitler. Een – wat mij betreft– verbeterde versie van het bekendere Weerwolven. 

Zoals altijd eindigde de dag tussen 23-0u, de bedtijd voor iedereen. 

The Prom

Dag 22 – Zaterdag 13 Februari

Zaterdag was een speciale dag, een dag waar zeker een aantal Noren al een paar weken naar uitkijkt: The prom! 

Maar daar denk ik nog niet aan, om 8:30u, als mijn wekker gaat. Wat? Niet om 7:30u? Nope, het is ‘weekend’-rooster, dan verschuiven alle tijden en staat de lunch een uur later klaar. En gezien we vrijdag geen zelfstudie hebben gedaan, wel zelfstudie. Dus om 9u zitten we aan de zelfstudie, yeah! Evelien ging met Asbjorn en Viggo naar het ziekenhuis, die waren al wat eerder op. Gelukkig blijkt Viggo’s sleutelbeen vanzelf te genezen en een operatie is niet nodig. We zijn allemaal opgelucht. 

Maar de rest zit dus aan de zelfstudie. Om te kijken in hoeverre het zelf studeren ook daadwerkelijk tot samenhangende kennis leidt, hadden Evelien en ik voor iedereen een toets gemaakt over een vak naar keuze. Om 10u zat iedereen aan de toets. Dat betekende ook nakijken ☹. Hier en daar hadden we de toetsen wellicht iets te moeilijk gemaakt maar het resultaat stemde ons wel gerust. Het gaf een goede aanleiding voor gesprekken over de studiehoudingen. Maar we zijn al met al erg trots op de ontwikkelde zelfstandigheid en verantwoordelijkheid die ze allemaal nemen! Om 14u was het tijd voor een welverdiende warme lunch. Heerlijk!

In de middag hadden we een groepsactiviteit gepland: een vraag-spel. Evelien heeft een kaartendek met verdiepende vragen meegenomen en iedereen moest daar 1 van beantwoorden, waarna iedereen 1 verdiepende vraag moest stellen. Erg leuk om te zien hoe iedereen daarmee omging en op reageerde. Het duurde met 1,5u wel net iets te lang, maar daar leren wij ook weer van ☺.  

En toen was het tijd voor de voorbereiding van de avond, de Prom! En ik moet zeggen, met de beperkte uitrusting die we bij ons hadden zagen we er allemaal enorm feestelijk uit! (zie foto)

foto prom jouw nooderlicht 2023 foto prom jouw noorderlicht scholieren  wylde leren seljord

De avond bestond uit meerdere onderdelen: een dinner, dansen en foto’s laten maken, optredens (Sanne en Misha hadden met 2 Noren een dansje in gestudeerd) en prijsuitreikingen voor ZEER diverse catagorieen. Naast ‘miss/mister& mister/miss (zeer inclusief allemaal) ook bv. De beste ‘miauw’ en ‘hagelslag’ uitspraak en de beste Nederlander. Die laatste werd gewonnen door de man met 3 sleutelbenen: Viggo! 

prom seljord jouw noorderlicht 2023

Uiteraard was tussen 23-0u het feest voorbij, zodat iedereen rond bedtijd weer in z’n bedje lag.