Van 21 januari t/m 4 maart 2023 zijn negen middelbare scholieren en twee begeleiders op avontuur met Jouw Noorderlicht 2023. Tijdens het avontuur schrijft elke leerling/begeleider een blog over een aantal dagen. Dit keer is begeleider Evelien Zeggelink aan de beurt. Lees jij mee met alle avonturen?!

 

Het beloofde sneeuwgrotten-paradijs

Dag 25 – Dinsdag 14 februari

Na het ontbijt vertrekken we in de grote bus van de Seljord Folkehøgekule met Olav als chauffeur naar (wat hij noemt) het paradijs. We gaan zelf sneeuwgrotten graven en daarin slapen. Het is een kleine twee uur rijden, dus er wordt weer lekker geslapen achter in de bus. Ik mag gezellig voorin naast Olav zitten en genieten van het uitzicht.

 seljord folkshogeskule

Het ‘paradijs’ is iets verder naar het noordwesten dan Rauland, waar we eerder deze week hebben geskied en geboard, bij het zuidelijkste puntje van de Hardangervidda. Voor we daar aankomen moeten we door een tunnel die ook vaak gesloten is als het weer hier te onheilspellend is door harde wind en opstuivende sneeuw. Soms kun je dan alleen deze weg vervolgen door in konvooi achter een speciale vrachtwagen aan te rijden. Dat hoeft vandaag gelukkig niet want er staat nauwelijks wind, de lucht is strakblauw en de zon schijnt volop. Als we door de tunnel zijn, is het alleen nog maar sneeuw wat we zien. We zijn boven de boomgrens. 

De blauwe bus van Asbjørn staat even verderop links van de weg. We zien Asbjørn ook als klein stipje bewegen over de sneeuw richting de parkeerplaats. Hij heeft wat voorwerk gedaan (veilige plek zoeken en deuropeningen aangeven) samen met onze extra begeleider voor vandaag, Susie. Zij is een supervrolijke enthousiaste meid die een opleiding doet om outdoor-gids te worden. Dit is een soort stage voor haar. We laden alle pulks vol met onze spullen en een aantal van ons langlaufen twee keer heen en weer om alles bij de plek te krijgen. 

expeditie sneeuwgrot expeditie sneeuwgrot jouw noorderlicht 203

Aangekomen op de plek begint Asbjørn met de instructies. Eerst maak je een best wel diepe ingang (niet te breed ;-)), dan begin je na een tijdje een plateau uit te graven en zorg je dat het dak een soort koepel wordt. De ingang maak je best wel diep, zodat je goed rechtopstaand kunt scheppen. Er komt echt veel sneeuw uit de grotten, die je ook weer weg moet scheppen om de ingang vrij te houden. 

 

sneeuwgrotten ingang tekening sneeuwgrotten expeditie jouw noorderlicht 2023

Sanne maakt de teams voor de sneeuwgrotten: Viggo, Femke, Erik en Evelien op nr. 1. Daarnaast, op nr. 3, komen Vincent, Thom, Sammy en Misha te wonen. In de laatste grot, op nr. 5, een drietal: Thijmen, Riemer en Sanne.  Olav en Susie mogen zelf kiezen waar ze gaan slapen. Die zijn ondertussen allerlei andere objecten voor ons aan het bouwen. Het is echt bijzonder wat er allemaal van sneeuw te maken valt: een toiletgebouw met uitzicht, een tafel met zitbanken eromheen. 

sneeuwgrotten toezicht femke

sneeuwgrotten werk

Het is hard werken en vooral goed samenwerken om de grotten klaar te krijgen. Het is zwaar om een tijd achter elkaar sneeuw weg te scheppen. Daarom wordt er goed afgewisseld binnen de verschillende teams. Asbjørn is lekker hard voor onze groep aan het werk (omdat wij Viggo in onze groep hebben). Dat is een fijne hulp want hij buffelt lekker door. Je kunt grote blokken uit de sneeuw zagen met een zaag. Vooral onze gehandicapte Viggo vindt daarin voldoening. Hij wordt onze buitenhuisarchitect en maakt 17e-eeuwse gevels aan de buitenkant van onze sneeuwgrotten. Femke houdt ook een beetje toezicht of Erik wel hard genoeg graaft.

Na een uurtje of 4 bikkelen (met af en toe een sleeritje tussendoor) zijn we zo goed als klaar met de sneeuwgrotten. We bereiden een maaltijd van gedroogde soepgroenten, aardappelpuree in poedervorm en worstjes in stukjes. Het lijkt al snel haute cuisine hier op de hoogvlakte. Het gaat er in elk geval goed in na die fysieke arbeid. Daarna moeten we de sneeuwgrotten afronden. Dat betekent dat we de ingang bovenaan zo veel mogelijk dicht barricaderen met grote blokken sneeuw die we uitzagen. Er blijft alleen een klein kruipgat beneden over, waardoor je dan omhoog kunt klimmen naar de slaapplateaus. Zo komt er weinig koude lucht in en warmen we de slaapplekken op met onze eigen lichaamswarmte die niet kan verdwijnen. 

sneeuwgrot interieur

Onze deur is wat te breed. De blokken die we daarvoor nodig hebben zijn niet te tillen of vallen uit elkaar. Susie heeft een geniale oplossing. Ze legt onze skilatten horizontaal voor de ingang, zodat we daarbovenop kleinere blokken sneeuw kunnen leggen. 

Om weer warm te worden, de zon is al bijna onder, gaan we een stuk langlaufen naar een aantal berghutten in de buurt om even te zien hoe je in Noorwegen ook wat luxer, maar stukken minder avontuurlijk, kunt overnachten in de natuur. De zonsondergang is fenomenaal, de lucht kleurt geel, oranje, roze en rood. Daarna is er nog een momentje samen bij de tafel voor warme choco en noedels, alvorens we onze sneeuwholen inkruipen. Het is toch een echt hoogtepunt van de reis tot nu toe voor velen. Zo speciaal. 

 

Brave wylde leerlingen

Dag 26 – Woensdag 15 februari 

Na een nacht veel draaien, en toch nog wat uurtjes slaap word ik wakker van de enorme bak licht die vanuit de kruipruimte naar binnen valt. Het was niet zo’n goed idee om alleen in de sneeuwgrot te slapen want met meer mensen maak je meer warmte waar je samen van kunt genieten. Ook sliep ik een plateau lager dan de andere drie, Femke, Viggo en Erik. Dus alle warmte ging omhoog naar hen. Ook niet slim. Goede les voor de volgende keer. Om met Sammy te spreken: “Als je niet leert van je fouten, wie ben je dan?”

Het duurt even voor alles weer is ingepakt en we alles in de pulks weer terug hebben bij de bus, maar tegen 11 uur kan de terugreis beginnen. De playlist van Vincent wordt gekeurd en Sammy zingt uit volle borst mee met Ramses Shaffy. Daarna vallen de meeste ogen al weer snel dicht en zijn we snel thuis. Daar moeten we eerst weer alles uitpakken en te drogen hangen op het balkon van de gymzaal. Na een bord warm eten en een fijne douche wordt er zelfs nog wat aan zelfstudie gedaan. Brave wylde leerlingen!