Wat een avontuurlijk jaar was het!

Als avonturiers zijn we gewend zijn om in te spelen op onverwachte omstandigheden. Ook 2022 startte hectisch als coronajaar, waardoor we onze zeilen continu moesten bijstellen. Meerdere leerlingen en docenten hebben een tijdje in quarantaine gezeten in een Noorse berghut. Dankzij iedereen zijn flexibiliteit is het toch weer mooi gelukt: 14 jongeren die op sleetjes van de berg of roetsjten tussen de zelfstudie door. De mooiste quote uit de evaluatie:

Met z’n allen genieten van pasta carbonara in de blokhut midden in de sneeuw, ver van de bewoonde wereld, wetende dat we dit niet zonder elkaar hadden gekund. De sfeer was opperbest en iedereen was in het hier en nu, omdat de telefoons het toch niet deden. We konden alles met z’n allen even vergeten’” 

Een nieuw avontuur

Als avonturiers houden we ook van nieuwe dingen ondernemen. Noem het de de drang naar nog onontdekt terrein. We hebben ook in 2022 weer een nieuw, duurzaam avontuur opgezet: fluitend door de fjorden. Kayakken, bergklimmen, raften, fjorden bewonderen en zelfs skiën.  De mooiste quote uit de evaluatie:

Geweldige stichting met mensen die op een totaal andere manier levenservaring meegeven”

De Groene Koers houdt koers

Tot slot, de ons zeer dierbare Groene Koers. Acht leerlingen leerden alles over hoe je duurzaamheid in de praktijk kunt toepassen. Wat was het mooi en leerzaam! Er ontstond een hechte groep aan boord van de Vrijbuiter, die Nederland doorvoer op zoek naar lokale duurzame initiatieven waar onze leerlingen aan bij konden dragen. De mooiste quote:

 “Eigenlijk is alles mij bijgebleven. Ik vond elke ervaring leuk”

De groene koers gevuld met leerlingen krijgen kon alleen dankzij de betaalde en vrijwillige krachten die ‘t Wylde Leren immer wilder en weidser maken. Met name veel dank aan: Alex Sleeboom, Simone Rentmeester, Marybeth de Waaij, Walther Lentink en Merel Collenteur. 

Helaas hebben we de Groene Koers niet helemaal gevuld kunnen krijgen. Dat hebben we gemist.. Ook daardoor is 2022 financieel minder duurzaam dan we gewend zijn.

Vooruitblikken

Deze zomer hebben we weer onze jaarlijkste doelstellingen kunnen formuleren. Met een nieuw avontuur (waarover later meer) en docententrainingen in het vooruitzicht lijkt de stichting levendiger dan ooit. 

Razend knap dat we dit nog altijd voornamelijk op basis van vrijwilligers doen. Zelfs met vrijwilligers die aan de andere kant van de wereld vertoeven, met mensen die een druk bestaan leiden met kinderen van een paar maanden/jaren, en ondernemers die in meerdere bedrijven en stichting zitten. 

Opdat we onze missie mogen voortzetten en verder professionaliseren de komende jaren:

“jongeren helpen te ontwikkelen tot vaardige, zelfbewuste, gezonde en gelukkige mensen”