Trainee Mart schrijft een uitgebreide blog tijdens het avontuur Jouw Noorderlicht. Volg hem tijdens de 6 weken die hij in Noorwegen.

Zaterdag 12 februari 2022
We begonnen de ochtend goed met croissantjes voor ontbijt en daarna een verkorte zelfstudie. Hierdoor konden we aan het einde nog spullen inpakken mocht dat nodig zijn. Voor mij wel. Ook moesten we de laatste dingetjes nog opruimen en schoonmaken zoals de vuilnisbakken leeg halen.

We zouden in 2 groepen vertrekken. Deze groepjes waren de groepjes van de appartementen. De eerste groep was het non corona groepje en de tweede groep het corona groepje plus ik en Isa. In de tijd dat de andere onderweg waren gingen ik, Gijs, Anna, Anna en Isa mug cake maken. Alleen dan zonder mug. Bij de ingrediënten klaarleggen kwam de eigenaar nog, een hele gezellige man. Hij praatte over hoe hij naar Amsterdam was geweest en vroeg of we voetbal leuk vonden. Hij was een echte voetbalfan en kende veel Nederlandse clubs wat heel leuk was. We hadden het nog over olympische sporten waarbij wij goed zijn in schaatsen en zei in skiën. Ook vertelde hij dat er bijzonder weinig sneeuw lag, normaal meer dan anderhalve meter hoog met instortingsgevaar van de daken.

Daarna ging hij verder het huis schoonmaken en maakten wij onze cake uit de magnetron. Uiteindelijk was die klaar en gingen we proeven, best lekker. Wel een beetje sponsachtig. We hadden nog 3 stukjes cake over. We gaven er een aan de
huiseigenaar en de andere 2 gaven we aan Asbjørn, deze at hij tijdens het rijden in een tunnel op. Het busje zat vol met
spullen en alles paste er eigenlijk maar net in. Onderweg was er ook nog een hertje te zien.

Bij aankomst van de volkshogeschool vond ik het beter dan verwacht, nog wel minder dan vorige locatie. Het was een
woonkamer met keuken, 4 slaapkamers, er was alleen maar één badkamer. Als avondeten hadden we broodjes hamburger met friet. Deze friet had alleen geen smaak, echt helemaal geen en was een beetje sompig. De hamburgers waren dan wel weer lekker. Dit aten we bij de andere groep/huisje.

Ik ben nog even daar wezen hangen en toen ik terugkwam zijn Gijs en ik twister gaan spelen. Ik was natuurlijk super goed en heb de meeste potjes gewonnen hoewel ik gemeen maar tactisch speelde. Later ging ik mijn tekening van de kamer afmaken. Of af tot nu toe, ik zit namelijk nog te twijfelen of ik er nog iets mee wil gaan doen. Misschien aquarel.

Uiteindelijk nog even met de twee Anna’s gekletst en toen naar bed. Gelukkig mogen we uitslapen, om 10 uur pas ontbijt!

Zondag 13 januari 2022
Een vrije dag, kwart voor tien opstaan en 10 uur ontbijten. We wouden naar de winkel gaan en eten inslaan, een probleempje, het is zondag. Alles is dicht. Na het ontbijt zijn we dus een beetje gaan hangen met z’n allen en hebben niet zoveel gedaan. Een aantal mensen waren gaan wandelen, Roel, Eveline en de begeleiding. Daarna gingen wij, als in de rest, ook nog wandelen. Even een frisse neus halen. Wij zijn iedereen tegen gekomen, Eveline die uit de bosjes kwam, Roel die ons tegemoet liep en de begeleiding rond de supermarkt. Het was heel erg glad, overal lag ijs. Ik ben ook meerdere keren bijna uitgegleden, vooral naar beneden.

Eenmaal terug zijn ik, Isa en Boris gaan koken. We hadden spaghetti, saus zonder groenten, schnitzels en tofu voor de vegetariërs. Alles was gereed om te eten maar moest worden opgewarmd. Daarnaast hadden we 4 kleine pitjes en een oven voor 17 personen. Als eerst hadden we 4 pannen voor de spaghetti gemixed met saus. Natuurlijk helemaal aangebakken, konden we niks aan doen. Ook deden we de schnitzels in de oven, we hadden namelijk niks beters. De tofu deed ik, blokjes snijden en bakken in een koekenpan. Dit kwam na de spaghetti die ondertussen koud aan het worden was. Gebakken in een pan met antiaanbaklaag en met een metalen spatel.

Uiteindelijk was het niet heel lekker. Heel erg droge spaghetti, er was namelijk veel te weinig saus en een schnitzel voor erbij. Natuurlijk geen goede combinatie. Niet de beste maaltijd maar er was ook niet iets veel beters van te maken met de beschikbare middelen.

Daarna nog het programma van de komende dagen, morgen activiteiten buiten, dinsdag geen idee en woensdag met een hondenslee. Mega veel zin in. Een trip van anderhalf uur op een slee, dat lijkt me echt geweldig om te doen, het is alleen wel een tijdje rijden. We kregen ook te horen dat we de komende twee weken nog hier blijven. Wel eten we in de folkshogskule vanaf morgen.

We deden nog een klein groepsspelletje “over de streep”. Dus een stelling en dan moet je eens of oneens zijn door aan een kant van een lijn te staan. Als laatste kregen we nog een muffin. Verder heb ik in de avond samen met Gijs een haardvuurtje gemaakt. Deze avond hadden de Noren een party. Voor het vuurtje waren er geen aanmaakhoutjes of aanmaakblokjes en maar één lucifer, one shot. Deze ene poging bleek nog grote gevolgen te hebben…

Het vuurtje ging goed aan en ik had gecontroleerd of het klepje waardoor de rook weg gaat open zat. Gijs zag echter even later rook uit de haard komen en geloofde mij niet. Daarom draaide hij hem de andere kant op, dicht dus. De rook kwam dus een beetje naar binnen en met een super gevoelige rookmelder gaat dat niet goed. Het brandalarm ging af, en niet een klein beetje ook. Het was super hard. Asbjørn kwam ons helpen en het leven ging verder. Bij het andere huisje bleek het brandalarm ook af te zijn gegaan, even later hoorde we dat het overal was en het gala dat bezig was is door ons ontruimd. Een goede eerste indruk.

Toen het weer rustig was heb ik nog gelezen, dit geschreven en muziek geluisterd. Morgen wel weer vroeg op voor zelfstudie. Weer kwart voor 8 ontbijt. Trustee!