Trainee Mart schrijft een uitgebreide blog tijdens het avontuur Jouw Noorderlicht. Volg hem tijdens de 6 weken die hij in Noorwegen.

Dinsdag 08 februari 2022
8 februari, de verjaardag van Gijs. Om 7 uur stond ik op. Het eerste wat ik deed? Gefeliciteerd zeggen tegen Gijs. Daarna moest ik snel opstaan om de lunch te maken Deze moest ik samen met Eveline maken die ietsje later kwam. Ik ging tijdens de zelfstudie verder met modeleren van natuurkunde en las verder in het boek “karakter”. Dit boek begon ik leuker te vinden naarmate ik verder kwam. Ik was nu op ongeveer 1/4e. Later deze dag maakte ik een papieren kraanvogel origami als boekenlegger ervoor.

We zouden uitleg krijgen van Asbjørn over onze eerste expeditie met slapen. Maar eerst was er nog een drama, iemand had corona. Even later bleek er nog iemand corona te hebben. Heel jammer natuurlijk, zeker net zo voor onze eerste expeditie. Gisteren zat ik ook even naast de besmette personen toen we niet gingen ijsklimmen. Ik wou dus wel graag een zelftest doen om te kijken of ik het had. Een probleempje, er waren geen zelftesten meer. Asbjørn zou ze rond 6 uur brengen, eerst dus maar de uitleg.

De besmette personen konden mee kijken van een afstandje, we kregen uitleg over hoe de expeditie zou verlopen, wat je mee moest nemen en hoe je de tent moest opzetten. Hij begon met laten zien wat we mee moesten nemen. Deze spullen
lagen op een pulka. Een soort slee waar je bagage op kon die je tijdens het langlaufen achter je aan moest trekken. Hij ging daarna de tent opzetten, stokken in je binnenzeil en buitenzeil eromheen. Tijdens deze uitleg begon het erg koud te worden, ik had me er niet goed op voorbereid met maar 1 paar dunne sokken aan. Mijn benen en voeten waren dus erg koud. Volgende keer warmere sokken aantrekken.

Even later ging hij weg en konden we wat voor onszelf doen. Rond 17:00 moesten we verzamelen en gingen we een klein dingetje doen waarbij we eigenschappen moesten opschrijven waarvan wij dachten dat anderen over ons zouden vertellen na elkaar kort te leren kennen. We kregen een papiertje waarop de eigenschappen stonden die anderen tijdens de kennismaking lang geleden hadden opgeschreven, een hele lijst. Dit kwam aardig overeen met mijn lijstje en verwachtingen. Wel sprong “makkelijk om mee te praten” eruit, deze had ik niet verwacht.

We kregen nog patat ten eren van Gijs en mochten wat voor onszelf doen. Asbjørn kwam ondertussen ook weer terug, het was al 18:15. Hij had 60 zelftesten bij zich! Genoeg om iedereen die nog geen corona had gekregen de laatste weken 5 dagen lang te laten testen. Ik deed er snel een en gelukkig was het negatief. Nog steeds geen corona!

Ik stap mijn kamer uit en en ik hoor: Corona… Er heeft nog iemand corona. En even later: “heb je het al
gehoord?” Dus ik zeg “uhhhm nee, wat?” “Nog iemand met corona”. In totaal zijn er nu 6 mensen besmet, waarvan twee begeleiders. De komende dagen moeten we blijven zelftesten en zal ik alleen slapen. Het is een wonder dat ik het nog
niet heb gehad, maar wel echt balen dit.

 

Woensdag 09 februari 2022
Gisteravond of eigenlijk vanochtend al ben ik tot half 2 op gebleven. Rustig in mijn kamer met wat muziek mijn dagboekje bijgewerkt. Van dag 1-10 helemaal af met foto’s en doorgestuurd naar vrienden/familie. Gelukkig vond iedereen het leuk, zelf vond ik het namelijk wel een beetje spannend om te delen.

In de middag pakken we onze spullen in zoals Asbjørn gisteren liet zien. Morgen gaan we namelijk een 2 daagse expeditie doen waarbij we ook slapen (Jammer genoeg kunnen de corona patiënten niet mee). Alle spullen moesten in een pulka, een soort slee, die we dan tijdens het langlaufen mee kunnen slepen. Ik ging samen met Friso en Boris in een tent slapen en samen hadden we dus een pulka. Achteraf konden we misschien beter 2 kleinere maken.

Samen met Friso en Boris inpakken was een uitdaging. Friso had namelijk veel te veel energie en pakte in zonder plan. Boris en ik hadden dus geen idee wat hij al had en konden we niet controleren of we iets waren vergeten. Ook raakte hij snel gefrustreerd als iets fout gaat waardoor de positiviteit soms ver te zoeken was. Ik heb dus mijn best gedaan om iedereen positief te houden en Friso rustig te krijgen, dit was een uitdaging voor mij maar ik denk ook dat dit een leermomentje was. Soms moet ik dingen ook gewoon loslaten en me niet overal verantwoordelijk over voelen.

Na de pulka ingepakt te hebben, hebben ik, Boris, Friso, Roel en Teije een tent opgezet om te oefenen. Dit bleek heel makkelijk te zijn. Nu weten we in ieder geval hoe het moet en hoeven we dat niet in de sneeuw uit te vogelen. Verder was het een hele rustige dag. Ik heb van Friso op de ukulele een spaans deuntje geleerd en van Sophie het liedje “riptide”. Een erg makkelijk liedje met alleen maar akkoorden. Dit leerde ik ook best snel alleen goed de snaren aanstrijken met je vingers vind ik nog lastig. Als laatste zijn ik, Roel en Adriaan in de avond nog gaan toepen, Sophie deed ook 2 rondes mee. Dit was erg leuk, ik had nog gewonnen ook! Een korte maar rustige dag dus.