“Wat vind je er zelf van?”, vroeg Lisa, de scheepsmaat, toen we met een trotsgevoel de fok op het voordek opgevouwen hadden tot een handzaam pakket. Maar iets in haar stem, hoe vriendelijk ook, zei me dat we er toch nog even kritisch naar moesten kijken.

En ja, het touw dat alles bij elkaar hield, was misschien niet helemaal netjes en onregelmatig eromheen gebonden, en … ja, hier en daar was het misschien wel een beetje in elkaar gepropt, .. en ja, bij nader inzien was het zeil misschien we erg ongelijk verdeeld waardoor het aanzien als geheel misschien wat slordig stond… maar alles zat wel goed vast!

Maar ondertussen trokken we zelf de conclusie: dit zag er niet uit om met een trots zeilmansgevoel een haven binnen te varen en te laten zien dat we alle kneepjes van het zeilen onder de knie hadden… Dus ik antwoordde, en verwoordde daarmee het korte denkproces van de hele groep: “Ik denk dat
we het even opnieuw willen doen….”

Het resultaat onder deskundige leiding laat zich raden: een strak klein pakket dat het waard was om aan de buitenwereld te tonen!

Waarom zit ons hele onderwijs niet zo in elkaar?, bedacht ik mij. SO’s, SE’s, andersoortige toetsen, ons onderwijs is ermee doordrenkt, en je krijgt met een misleidende nauwkeurigheid tot op één cijfer achter de komma, je resultaat. Punt. See for yourself. 

Waarom ben ik niet is staat om mijn eigen resultaat te beoordelen? Misschien onder enige professionele leiding… Zouden we ons niet eerder daarop richten dan dat een docent in z’n ‘vrije tijd’ avonden lang resultaat na resultaat nakijkt en vervolgens met die schijnnauwkeurigheid aan ons teruggeeft, en we vervolgens over gaan tot de orde van de dag? Ben ik dan niet in staat om mijn eigen werk te beoordelen? En als ik dat niet kan, is het dan niet belangrijker dat ik dát leer? En dat ik mijn eigen werk dan zelf beoordeel met drie beoordelingen:
1 Nog niet voldoende
2 voldoende
3 goed

Het is maar een suggestie, maar ik heb het idee dat in het reguliere onderwijs van alle positieve energie bij leerlingen en docenten erg veel weglekt…… met soms desastreuse gevolgen….

Maar wij hebben in ieder geval de fok heel mooi ingepakt!

– Gottfried (begeleider / docent aardrijkskunde)