Van 18 mei t/m 17 juni 2023 zijn negen middelbare scholieren en drie begeleiders op avontuur in Noorwegen met Fluitend door de Fjorden 2023. Tijdens het avontuur schrijft elke leerling een blog over een aantal dagen. Dit keer is avonturier/begeleider Alba Zuidema uit Utrecht aan de beurt. Lees jij mee met alle avonturen?!”

Dag 26 – Dinsdag 13 juni

Vandaag begon heerlijk ontspannen. Mijn wekker ging een uur later af dan normaal en het was verdacht stil in ons huisje… Oh ja, de leerlingen waren vlakbij de campus aan het kamperen! Om half 10 hadden we met z’n allen afgesproken bij de lokale bakker in het dorp; de Bakeri. Buiten aan de picknicktafels aten we super lekkere (kaneel)broodjes en dronken we cappuccino’s. Het was een idyllisch moment, op de reusachtige en luide truck een paar meter naast ons na…

Eenmaal terug op de campus werd er druk uitgepakt en gedoucht. Het was even opschieten, want een half uur later stond er een evaluatie met Asbjørn op de planning. Nou zijn evaluaties meestal niet zo spannend, maar daar had onze outdoor-gids een goede oplossing voor. Na wat vragen over de activiteiten werden er op de tafel voor ons drie grote zakken met chocolaatjes geleegd. Aan ons de taak om deze eerlijk te verdelen. Nadat we allemaal evenveel chocolaatjes hadden, mochten we deze weggegeven aan iemand in de groep waarvan we vonden dat die het verdiend had. De chocolaatjes met complimentjes vlogen over de tafel en ik kreeg er honger van. Gelukkig konden we al snel aanschuiven voor de lunch, voordat we ons helemaal misselijk zouden eten.

Na de lunch was het tijd voor ieders favoriete activiteit: de zelfstudie! Ik had eerst nog even een bespreking met Asbjørn over de reizen van volgend jaar. Toen ik terugkwam in de zelfstudieruimte trof ik de grootste collectieve motivatiedip tot nu toe aan. Onze dappere wyldkampeerders hadden afgelopen nacht blijkbaar van alles gedaan behalve slapen… De verdiende chocolaatjes hielpen ons door de zelfstudie heen en vier uur later zat het er weer op. Tijd voor het avondeten met als toetje, traditiegetrouw, ons kopje Oei Boei (oftewel Viking chocolademelk). ’s Avonds hebben we met z’n allen nog toneelspelletjes gespeeld en heel veel gelachen om elkaars gekke scenes. De meesten gingen daarna op tijd slapen om uitgerust te zijn voor morgen; een dag naar Oslo. :)

Dag 27 – Woensdag 14 juni

Naar deze dag keken we al een tijdje uit. Eindelijk was het tijd voor ons dagje cultuur snuiven en souvenir shoppen in de hoofdstad! Seljord en omgeving is natuurlijk prachtig, maar na bijna een maand ken je het supermarktassortiment wel uit je hoofd.

Na een lange rit in ons vertrouwde FHS-busje kwamen we aan bij het Folkemuseum. Een openluchtmuseum waarin gebouwen uit verschillend tijden en gebieden uit Noorwegen zijn neergezet. Iedereen kreeg twee uur de tijd om rond te lopen en zich voor te stellen hoe de Noren de afgelopen eeuwen geleefd hebben.

Na het museumbezoek zette Asbjørn ons af in het centrum, vlakbij het operagebouw. Vanaf hier zijn we in kleine groepjes de stad gaan verkennen. Het voelde heerlijk om weer onder de mensen te zijn en op een terras te zitten! Veel souvenirs heb ik niet gekocht. Waarschijnlijk omdat het raar voelde allemaal wollen truien en sokken te bekijken op een super warme en zonnige dag. Veel liever deed ik de locals na en ging ik zwemmen bij een stadsstrandje! Het water was heerlijk koud en er waren steigers met duikplanken om vanaf te springen.

Rond 18.00uur hebben we allemaal samen gegeten bij een food court Sukkerbiten waar ze pizza’s, burgers en fish and chips maakten. Daarna zijn nog een paar deelnemers snel het water ingegaan voordat het tijd was om terug naar “huis” te gaan.