‘Een blik op de Horizon door Frank’

Wat maakt toch dat als ik naar de horizon kijk, ik er niet voorbij kan kijken en dat hij me tegelijkertijd roept om op pad te gaan, om te ontdekken wat daarachter ligt?

Ik heb dan ook al vele avonturen meegemaakt. Vaak in verre landen en nieuwe omstandigheden, met een kleine groep mensen die op elkaar was aangewezen. Zoals tijdens mijn periode als pelotonscommandant bij de geneeskundige troepen in het Nederlandse leger en tijdens reizen in de woestijnen van Marokko, de jungle van Borneo, de verlaten streken van Alaska of de savanne van Afrika.

Tijdens dit soort reizen kwam ik voor nieuwe uitdagingen te staan en trad ik buiten mijn comfortzone. Dat zijn momenten waarop ik écht geleerd heb!

Daarnaast kun je natuurlijk ook kennis opdoen uit boeken en kun je vaardigheden aanleren in een schoolse setting. Daarom ben ik reeds vijfentwintig jaar docent in het voortgezet onderwijs en geniet ik er elke dag van. Bijna elke dag dan ;)

Met veel plezier geef ik les in ‘natuur-leven-en-technologie’ en scheikunde. Mijn stijl van lesgeven zou ik als volgt omschrijven. Op school organiseer ik zaken zo dat ik samen met mijn leerlingen aan de slag ben. En hoewel het lijkt dat dat met name gericht is op de leerstof van een vak, gaat het mij erom dat ik de leerlingen ook in die schoolse setting keuzes laat maken, verantwoordelijkheid geef en spiegels voorhoud. 

Life is not about waiting for the storm to pass, it is about learning to dance in the rain!

Gezegde in IJsland

Het mooie aan het werken met tieners is dat ze tot veel in staat zijn, als je ze maar keuzes en verantwoordelijkheid geeft. Ik zie dat leerlingen het meest groeien uit ervaringen in de praktijk.

Dat ervaar ik niet alleen steeds weer als ik op school werk maar ik heb dat ook ervaren in de vele jaren dat ik voetbaltrainer was van jeugdelftallen. Of tijdens mijn schoolreizen met leerlingen in Cuba, Panama en IJsland.

Al die ervaringen hebben er nu toe geleid dat ik deel uit ga maken van ’t Wylde Leren. Een nieuw uitdaging om leerlingen uit te dagen om leerstof van school te verwerken, ze uit hun comfortzone te halen in een avontuurlijke omgeving en ze via ervaringen leermomenten voor hun leven te laten opdoen. Daar geniet ik van: de tiener die groeit en een persoonlijkheid wordt! Ik zeg: “Ervaar het leven, spreid je vleugels en ga uitdagingen aan! Loop niet weg voor moeilijke zaken.” 

Een voor mij zeer treffende uitspraak uit IJsland is:

“life is not about waiting for the storm to pass, it is about learning to dance in the rain!”