Deze week staat Jesse Evers, onze trainee van de Groene Koers (herfst ’21) in het Scouting Magazine! Hij vertelt over zijn ervaringen tijdens zijn Wylde Leren-avontuur. Jesse zit zelf al sinds zijn negende bij de scouting waar hij al veel heeft geleerd. Toen de kans op zijn pad kwam om voor een paar weken buiten het klaslokaal te leren pakte hij deze met beide handen aan!

Ga mee op avontuur met ’t Wylde Leren
Op deze pagina lees je een langere versie van zijn Wylde Leren-verhaal. Maar ook meer over de komende reizen van de Groene Koers door Nederland deze lente en herfst. En over de trips naar Noorwegen! Ook jij kan mee met ons op avontuur. 

Lees hier het interview met Jesse

JESSE EVERS, 16 JAAR
Bij de scouting sinds zijn 7e,
Scoutinggroep Delta, Goes.

In de herfst van 2021 ging Jesse (16) mee met het avontuur ‘De Groene Koers’ van Stichting ‘t Wylde Leren. Voor drie weken ruilde hij het klaslokaal in voor de échte wereld. Met een duurzaam zeilschip bezocht hij tiny houses, een plastic recycling bedrijf, duurzame festivals en meer! Zo ontdekte hij samen met twaalf andere middelbare scholieren dat je veel meer zelf kan doen tegen klimaatverandering dan je denkt.

Wat was de reden voor jou om mee te gaan met ’t Wylde Leren?
Het zeilen door de Nederlandse natuur sprak me vooral erg aan. En gewoon even het klaslokaal uit! Ik wilde op avontuur met een groep onbekende jongeren die hetzelfde leuk vinden en nieuwe vrienden maken.

Welke activiteiten zijn je het meest bijgebleven?
Samen de zeilen hijsen en zelf aan het roer staan! Met mijn laarzen aan een kruiwagen vol zeewier plukken bij WildWier vond ik tof. Nooit geweten dat je al het zeewier in Nederland kunt eten, natuurlijk is niet alles even lekker.

Ook het bezoek aan Clear Rivers en het zelf plastic rapen heeft indruk gemaakt. Het heeft me aan het denken gezet hoeveel bruikbaars er dagelijks wordt weggegooid. Ook van plastic afval valt nog veel te maken!

Je deed je schoolwerk ook nog aan boord?
Ja, voor de reis dacht ik eerlijk gezegd dat dat een stuk lastiger zou worden. Maar dat viel alles mee, zeker met hulp van de docenten aan boord. Ik had juist veel concentratie en iedereen hielp elkaar. Vier uur zelf werken in de ochtend, ik dacht: “dat wordt vier uur hel”. Maar uiteindelijk had ik er bijna zin in!

Wil jij ook mee op avontuur?
Dat kan! Het maakt niet uit op welke school je zit in Nederland. Wanneer je interesse toont nemen wij samen contact op met jouw school en maken we een plan. Meld je aan voor een van de vrijblijvende online informatieavonden en hoor hoe ook jij mee kan gaan met het Groene Koers-avontuur of naar Noorwegen!

 

Bekijk de aftermovie van De Groene Koers ’21

Komende avonturen!

De Groene Koers (14+)

Zeilend van Zeeland tot Friesland ontdek je allerlei duurzame initiatieven. En ga je duurzaam DOEN!

Doelgroep
 – 14+ (3/4 VMBO, 3/4/5 HAVO en 3/4/5/6VWO)
Voor jongeren die hun toekomst met een visie tegemoet willen gaan.
Waar – Langs de oevers van Nederlandse binnenwateren
Data lente – 10 april t/m 1 mei 2022
Data herfst – 24 sept t/m 15 okt 2022

Wat kost zo’n avontuur?
De kosten voor een avontuur met ’t Wylde Leren variëren tussen de €2450 en €4950. We snappen dat dat best een bedrag is. Voorafgaand aan de reis krijg je als leerling daarom ook een fondsenwerf-training aangeboden om je eigen avontuur (deels) bij elkaar te sparen. Zo hebben eerdere leerlingen met soep verkopen, taarten bakken en sponsor-acties al eens een groot bedrag bij elkaar geraapt! 

Fluitend door de Fjorden (16+)

Geniet van het frisse groen op de hoogvlaktes, ga hiken, wildkamperen, kajakken en meer!

Doelgroep – 16+, 3VMBO, 4HAVO en 4/5 VWO
Waar – Seljord, Noorwegen
Reisdata – 18 mei – 18 juni 2022

Jouw Noorderlicht (16+)

Beleef de Noorse winter, doorkruis besneeuwde hoogvlaktes en leer een sneeuwhol te graven na een tocht op een hondenslee.

Doelgroep – 16+, 3VMBO, 4HAVO en 4/5 VWO
Waar – Seljord, Noorwegen
Reisdata – januari – maart 2023

 

Stichting ’t Wylde Leren komt graag in contact met avontuurlijke jongeren uit heel Nederland en met scholen die een avontuur van ’t Wylde Leren als aanvulling op het reguliere onderwijs willen aanbieden. Voor alle geïnteresseerden organiseren we meerdere keren per maand online informatie-avonden. Maar we staan je graag ook persoonlijk te woord per mail (info@wyldeleren.eu) of telefonisch: 06-27316204.